Ingrediente: 5 dovlecei, 5 linguri de brânză de vacă sau urdă, 1 ou, o ceașcă de smântână, 1 linguriță de griș, 2 legături de mărar, 1 lingură de untură, 3 lingurițe de făină, sare, piper.
Mod de preparare:
Se taie căpăcelele la amândouă capetele dovleceilor și se curăță de coajă. Se scobește miezul dovleceilor, se spală și se opăresc cu apă clocotită. Se lasă să se scurgă. Se alege brânza de vaci bine scursă, se freacă cu o lingură de lemn, se adaugă sare, piper, griș, mărar tocat și ou, iar dacă este nevoie și puțină grăsime. Se umplu dovleceii cu o linguriță, se șterg cu un șervet și se prăjesc puțin în untură. Se fierbe separat într-o cratiță puțină apă, puțină untură și sare. Când clocotește apa se pun dovleceii. Se completează sosul turnând apă clocotită până se acoperă dovleceii. Se acoperă cratița cu capacul și se lasă să fiarbă până scade sosul, rămânând puțin pe fundul cratiței. Se face un rântaș la care se adaugă 1/2 din cantitatea de smântână și se toarnă peste dovlecei. Se mai dau 2-3 clocote.